alles over fretteren

Fretteren een prachtige passievolle hobby

Fretteren is een al eeuwen oude jacht methode, met fretteren doelen wij in eerste instantie op het fretteren met fretten en buidels (Netjes) .
Fretteren is een vorm van hobby die je tot op hoge leeftijd kunt volhouden met natuurlijk de juiste conditie.
Fretteren met buidels is een zeer effectieve en humane jacht methode, het is ook een heel stille methode en kan dus op veel plekken worden ingezet, bijv. op begraafplaats, paardenweide, sportpark camping, moestuin, boomgaard of kwekerij en overal waar je konijnen niet kunt schieten met geweer omdat er gevaar kan zijn voor mens en goederen, word er terug gegrepen naar deze oude succesvolle jachtvorm in bewoonde gebieden.
Een voordeel van fretteren met buidels is dat er geselecteerd kan worden,zodat dragende ,zogende en te jonge dieren kunnen worden vrij gelaten, omdat de konijnen levend gevangen worden. Men dient in het bezit te zijn van de benodigde papieren om te mogen fretteren.

Vrouwtjes fret heet moer en een mannetjes fret is een ram beiden kunnen worden gebruikt om te fretteren hoewel de voorkeur meestal uit gaat naar een moertjes fret vanwege het mooie formaat om mee te fretteren zijn ze meer geschikt.

Fretten kunnen op verschillende manieren worden ingezet om konijnenpopulaties te reduceren.

De meest bekende manier is het fretteren met fretten en buidels,

Ook kan de fret gebruikt worden in combinatie met een Europese of Finse Havik of een Harris-hawk met ontheffing.

Nog een mogelijkheid is jagen met de fret onder het geweer.

Jagen met een havik of geweer in combinatie met fretten doet het team van Frettenleven ook bij gelegenheid.

Er bestaat voor velen nog veel onduidelijkheid over de wetgeving betreffende het fretteren.

Om te mogen fretteren hoeft men niet in het bezit te zijn van een jachtakte en er hoeft niet voldaan te worden aan de 40 hectare eis. Wanneer er gebruik word gemaakt van een geweer dient men in het bezit te zijn van een jachtakte wanneer men jaagt met een havik moet men in het bezit zijn van een valkeniersakte. Er bestaat niet een speciale fretteer vergunning.  Wanneer men wil gaan fretteren moet men wel toestemming hebben van de grondgebruiker dit kan via een grond gebruikers verklaring.

Fretteren met buidels is een toegestane jacht methode volgens de flora en fauna wet. Het konijn valt onder de landelijke schade soorten, dit betekent dat deze diersoorten bestreden mogen worden door de grondgebruiker wanneer zij schade toe brengen aan gewassen,vee,bossen, beroepsmatige visserij of wateren.

Wat heb je nodig om te kunnen fretteren

Allereerst heb je nodig  minimaal 1 of 2 goede jachtfretten van een mooi klein formaat. De ideale maat kan verschillen per opdracht en locatie,  maar voor een moertje mag je uitgaan van 250 tot 500 gram en een ram zal al gauw 900 tot 1200 gram wegen.

Buidels zijn natuurlijk ook een onmisbaar gebruiksmiddel , ik brei ze zelf die zijn het beste en daar kan geen fabrieks netje tegen op ! Ik maak ze ook wel voor fretteurs en jagers op bestelling.
Ik heb het geleerd van een echte oude stroper en ben hem er nog steeds erg dankbaar voor want de netjes die ik maak zijn super van kwaliteit en gaan een leven lang mee.
Een mooie vaste knoop en nylon garanderen een netje van topkwaliteit die erg fijn werken dus weinig irritatie in het veld omdat de materialen niet goed zijn is op die manier uitgesloten.
Het netje is zo gemaakt dat zodra er een konijn in springt het net zich van zelf sluit.
Alleen het beste van het beste om het succes zo groot mogelijk te houden is mijn advies.

Een grondgebruikers verklaring is nodig zodat je niet met je mond vol tanden staat als je een keer word gecontroleerd, je mag dan op het aangegeven terrein legaal fretteren zonder dat je word verdacht van stropen.

Grond gebruikers verklaring dit is een soort van fretteervergunning en word voor het fretteren gebruikt voor een bepaalde locatie.

Het is belangrijk om je goed in te lezen alvorens je gaat fretteren , en dat je daarbij de juiste papieren bij je moet hebben mag duidelijk zijn.
Ga eerst eens mee met een bevriende fretteur om de kneepjes te leren en om eerst eens te kijken hoe leuk het is.

Alle  informatie over fretten en fretteren vind je hier op deze  frettenleven site

nog een paar handige links voor het inlezen http://www.wetten.overheid.nl/

http://www.st-ab.nl/wettennr01/0087-002_Besluit_beheer_en_schadebestrijding_dieren.htm

http://www.knjv.nl/

Het is belangrijk om als fretteur het werkterrein goed te kennen op die manier weet je precies waar de konijnen bouwen zich bevinden en waar alle springpijpen van de konijnen zijn. Alles goed te controleren voordat met een fret op een bouw zet is de mogelijke aanwezigheid van vos of bunzing. Het voorkomen dat je fret in een benarde positie komt waar hij een confrontatie heeft met vos of bunzing is erg belangrijk, want er word nog wel eens een fret onder de grond doodgebeten, voorkomen is beter dan genezen. Een fret kan een vos of bunzing wel ook laten springen , je doet dan als fretteur een beetje aftershave op de fret een belletje om je fret en op die manier schrikt een vos of bunzing zo erg dat ze het op een lopen zetten voor er een confrontatie plaats vind . het is natuurlijk wel mogelijk dat je alsnog je fret verliest als de vos of bunzing in een dode pijp zit en wel je fret gaat bijten.

Het is handig om de fret een zender om te doen zodat je snel weet waar je fret zich ophoud in de bouw en hij langer dan normaal weg blijft , zo’n zender en ontvanger noemen we een ferretfinder. Als we alle dingen aanbrengen bij de fret zoals aftershave belletje en zender (en/of muilkorf) dan noemen we dat dan dat de Fret dan geharnast de pijp in gaat.

Indien mogelijk is het goed om een week voor dat men gaat fretteren op een bepaalde plek alle bouwen na te lopen op het terrein en bramen en eventuele andere obstakels te verwijderen zodat de netten hier niet verstrikt in raken.

Zorg dat je alle benodigdheden bij je hebt als je gaat fretteren en neem voor de zekerheid altijd een schop mee, ik neem zelf altijd een pionneerschopje mee voor het geval ik een keer onverwacht moet graven.

Fretten jagen graag en zijn soms te fel het is dan ook belangrijk om te zorgen dat de fret gegeten heeft  zodat hij niet jaagt voor voedsel omdat hij honger heeft, het is juist de bedoeling dat de konijnen springen en niet dat de fret ze onder in de bouw pakt . Dit is om een vastloper te voorkomen dat is het geval wanneer de fret het konijn te pakken krijgt. Een optie is de fretten te muilkorven zodat ze geen konijn kunnen bijten echter vergroot dit de kans dat de fret ergens achter blijft haken. Mocht een fret toch onverhoeds ontsnappen met muilkorf dan kan hij geen voedsel vangen en eten en zal de Fret van honger kunnen omkomen , om die reden gebruik ik geen muilkorven of bijtringen.

De fret zijn nagels knippen is ook handig zodat de fret niet zo goede grip heeft als hij een konijn te pakken heeft en dus de kans groter is dat het konijn  zal springen in het net of kooitje dat je voor elke ingang van de burcht hebt geplaatst alvorens je de fret onder hebt laten lopen.

Hoe gaat dat in zijn werk het afleggen van de pijpen

Aangekomen bij de bouw dient men zo stil mogelijk te werk te gaan en zo min mogelijk op de bouw te lopen, Laat het roken ook maar even, en het praten  zodat de konijnen niet te bang zullen zijn om te springen . Ze hebben vast al wel gehoord dat er iets buiten aan de hand is want ze weten altijd precies waar u geen netje hebt geplaatst , daar springen namelijk altijd de konijnen uit als u een pijp bent vergeten af te leggen. De pijpen worden afgelegd met netten  waarbij het net helemaal over de pijp word gelegd  of deels er in, boven de pijp word een pin in de grond gestoken waar het net aan vast zit dat op die manier zich zal sluiten zodra het konijn uit de pijp komt. Als alle pijpen zijn afgelegd kan de fret in de bouw gezet worden door één net even op te tillen en de fret erin te zetten, en dan word het spannend, stil wachten of je wat hoort onder de grond, of misschien al een konijn in het net zal springen.   De fret is opzoek naar de konijnen, als de konijnen merken dat er een fret aanwezig is op de bouw slaan ze op de vlucht en gaan opzoek naar een vlucht pijp. De fret is voor het konijn als een bunzing het wilde neefje van de fret en de geur van de fret is het zelfde als de bunzing. Het konijn zal daar in bijna alle gevallen voor wegvluchten en is eigenlijk bijna altijd sneller dan de fret. Zorg dat je niet voor de pijpen staat dit zal de konijnen weerhouden te springen en vergroot de kans op een vast loper.

Konijnen kunnen hele grote burchten graven en het kan dus een tijd duren voor de fret zijn eerste prooi vind en uit de bouw jaagt, zelf een klein lijkende bouw met maar een paar springpijpen kan ondergronds een heel gangen stelsel hebben en een gang kan wel 45 meter lang zijn.

Goede fretten lopen snel en zitten altijd vlak achter de konijnen aan en volgen het spoor van het konijn op de voet, Een goede fretteer fret is klein en snel en hebben een goede neus en zijn alert en slim. Het kleine formaat is handig zodat het konijn niet zo snel gepakt kan worden en als het langs de fret kan schieten als ze elkaar tegen komen in de pijp. Een te grote fret zou dan het konijn te snel overmeesteren en dat betekend uitgraven en dat zien we liever niet. Vandaar dat ik kleine fretten fok voor het fretteren uit goede jachtlijnen.

Zodra er een konijn is gesprongen in ons net dan is het zaak om het zo snel mogelijk te pakken!

Het konijn word uit het net gehaald en je kunt het controleren op geslacht en mogelijke dracht en of het melk geeft, moeder dieren kan men laten lopen zodat het nest niet van honger om komt. Is het een ram konijn word het konijn gestrekt door  zijn de nek te breken, het konijn is direct dood. Een ervaren fretteur voert een dergelijke handeling in twee tellen uit en het konijn hoeft niet te lijden. (Het konijn zal dus nooit hagel in zich hebben en het vlees is dus helemaal gaaf voor consumptie.) Werk snel want de fret kan ieder moment nog een konijn laten springen soms wel een uur later springt er nog een slim oud konijn dat zich heel lang heeft weten schuil te houden voor de fret . Soms komt een fret op een oud spoor even buiten de bouw op een plek waar een konijn is gesprongen.  Ervaren fretten blijven meestal net zolang in de bouw tot hij er alle konijnen er uit heeft, als ze vaak bovengronds komen en weinig interesse meer tonen in de bouw dan mag je er van uit gaan dat de konijnen er allemaal wel uit zijn.

Met het jagen met geweer wil een konijn nog wel eens ontsnappen met hagel in zich , het konijn is dan ziek geschoten en zal ergens langzaam dood gaan of langzaam herstellen .Met fretteren met buidel heb je nooit dat het Konijn aangeschoten is als het ontsnapt is het konijn helemaal gaaf en zal nog gewoon door leven . Nog een voordeel van jagen met fret en buidel is dat je geen gehoorschade zult oplopen van het schot met geweer. Konijnen zitten vaak dicht bij hun holen en het kan heel goed zijn dat een konijn aangeschoten nog de kans krijgt in de gang te duiken als het net niet goed geraakt is. Een hond zal in dergelijk geval ook niet snel genoeg het konijn kunnen pakken. Het is in elk geval heel anders jagen op een haas dan op een konijn.

Fretten werden vroeger ook vaak ingezet bij spoorwegen of wegenbouw om een touw van de ene naar de andere kant te trekken door een tunnel  zodat men niet heel de weg open hoefde te breken. De Romeinen namen hier fretten mee naar toe eeuwen geleden en zolang worden ze op heel veel manieren ingezet. Vroeger mochten alleen mensen die genoeg geld hadden fretten houden. De rijke burgerij en de koningen waren bang dat de arme burgers anders het wild zouden vangen en dat wilden ze niet. In Engeland werd er in de 14e eeuw bijv. een wet aangenomen dat men alleen fretten mocht houden als men per jaar meer dan 40 shilling verdiende. Dit was om het gewone volk de mogelijkheid te ontnemen om konijnenvlees te eten.
Later waren het vooral jagers en stropers die fretten hielden !
De fret heeft door de eeuwen zijn diensten in elk geval heel vaak bewezen aan de mensheid en is het een diertje dat erg geliefd is om zijn kwaliteiten, een goede jachtfret is goud waard voor zijn baasje !

Tegenwoordig is de fret ook een geliefd huisdier dat ook zindelijk is te maken !
Denk niet dat elke fret gelijk ook een goede jachtfret is !
Jachtfretten zijn toch net even andere fretten dan de fretten die tegenwoordig worden gefokt door de fokkers.
Jachtfretten worden op jachtkwaliteiten gefokt en ook geselecteerd op gezondheid en karakter.
Een jachtfret heeft een gezond leven van 10 jaar als verwachting terwijl de meeste kleur en vacht fokkers fretten vaak een levensverwachting hebben van 6 jaar en erfelijke afwijkingen de gezondheid veelal in de weg kunnen staan, ook zijn deze dieren veel te groot gefokt voor de jacht en daardoor ongeschikt om konijnen mee te vangen. Een grote knuffelram kan al gauw een gewicht hebben van 2,5 kilo dat is natuurlijk heel moeilijk mee nemen in het veld en hij past met zijn veel te dikke kont ook niet eens makkelijk in een konijnenpijp.

Fretteren is het beste met een moertjes fret van 250 tot 500 gram, maar als de moertjes zwanger zijn of een nest hebben is het fretteren met een ram tot 900 gram of zelfs tot 1200 gram ook nog goed te doen.
Schadebestrijding van konijnen middels fretteren mag het hele jaar door.
Konijnen kunnen enorme schade veroorzaken aan gebouwen, chalets, grafzerken,planten en bomen en ook aan sportvelden of paardenweide waar een sporter of paard gemakkelijk een been kan breken.
Het is zaak om konijnen populatie goed binnen de perken te houden omdat ze zich erg snel voortplanten.
Eén konijn kan 12 individuen produceren per jaar en jongen kunnen zich zelf dat zelfde jaar zelfs naar een paar maanden al weer voortplanten.
6 a 7 konijnen eten net zo veel als 1 schaap, en die laat u toch ook niet graag in uw (moes)tuin lopen !
Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 7 miljoen konijnen gevangen en dat is slechts een klein percentage van het totaal, stelt u zich eens voor als ze niet werden gevangen welke enorme economische schade er zou ontstaan aan gewassen,  landbouw en aan goederen.

Met fretten is het ook mogelijk om op ratten te jagen dit kan met kooitjes of in combinatie met een hond of geweer.
De ratten worden opgevangen in kooien waar ze dan inlopen maar niet terug kunnen de pijp in.
Het fretteren op ratten is gevaarlijker voor de fret omdat de rat nog wel van zich af zal bijten.
Voor dat werk fok ik wat robuustere fretten die wat meer mans zijn.
Toch is een beet van een rat niet mis voor een fret en kan het nare gevolgen hebben .
In de meeste gevallen wint een fret het van een rat en bijt de fret de rat wel dood maar laat het niet zover komen en verwissel dus snel het kooitje met de gevangen rat, zodat de fret niet aan het risico word bloot gesteld .

Fretteren is niet alleen een leuke verslavende hobby het is ook een erg nuttige hobby.
De fretteur geniet niet alleen van het dagje uit met zijn fretten maar ook de grondgebruiker of eigenaar is blij dat zijn schade probleem word opgelost.

Heb je eenmaal het fretten virus te pakken en ben je begonnen met fretteren dan weet ik zeker dat je je leven lang zult genieten van deze leuke hobby.

2 Reacties op alles over fretteren

 1. Erik van Heumen schreef:

  Hoi Robert,

  Vandaag bekijk ik voor het eerst je vernieuwde site.
  Ziet er goed uit!
  Ik hoop dat deze site voor anderen een stimulans zal zijn om ook te gaan fretteren; Het is immers een prachtige hobby.

  Groet, Erik

 2. rudy schreef:

  hoi Robert,

  het is een mooie site geworden, met veel info.
  een aanwinst voor de (beginnende) fretteur.

  groet rudy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>